14 lutego obchodzimy Walentynki – Święto Zakochanych. Tego dnia wiele osób wysyła obiektom swoich westchnień “walentynkę” – miłosny list albo wyznanie. Pary z kolei obdarzają się drobnymi prezentami, a mężczyźni wręczają wybrankom swojego serca kwiaty lub inne upominki.

Walentynki, wbrew obiegowej opinii, nie są ani świętem nowym, ani takim, które przybyło do nas ze Stanów Zjednoczonych. Sama nazwa  święta pochodzi od imienia św. Walentego, patrona zakochanych. Jednak świętem Walentynki stały się znacznie później, bo dopiero w średniowieczu. To w Anglii i Francjii Walentynki znalazły największe grono odbiorców – młode dziewczęta 14 lutego starały się odgadnąć, za kogo wyjdą za mąż 🙂 Kwiaty wręczane z kolei kobietom stały się tradycją w XVI wieku, kiedy to podczas balu jednej z córek króla Francji Henryka IV każda z obecnych młodych panien otrzymała od swego kawalera bukiet kwiatów. Z kolei w 1800 roku Amerykanka Esther Howland zainicjowała tradycję wysyłania gotowych kart walentynkowych zawierających wiersze i wyznania miłosne.

Niezależnie od wszystkiego, Święto Miłości zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby trochę zwolnić, spędzić czas z ukochaną osobą i podziękować jej za wspólnie spędzone chwile. Z tej okazji chcielibyśmy zaprezentować Państwu Walentynkowe menu zestawione przez naszego Szefa Kuchni – Krzysztofa Nawrockiego – z myślą o wszystkich zakochanych. A w menu owoce morza – potężne afrodyzjaki, w któtych moc wierzył słynny Casanova.

Menu Walentynkowe w opcjach:

120 zł | os – 5 dań

190 zł | os – 7 dań

Rezerwacje proszę składać telefonicznie bądź mailowo:

509-895-614
rezerwacje@restauracjakarczoch.pl